9/1 2015 K Special kl. 20.00 SVT 2

”Om vi saknade ord, skulle vi förstå. ”

Så inleds filmen ”IN BETWEEN – en film om koreografen Helena Franzén”.

”IN BETWEEN” syftar på de två världar Helena rör sig mellan: den konkreta vardagen med slitet på repetitioner och den abstrakta dansen. Det är också ett uttryck för glappet mellan den fysiska/ verbala verkligheten och vårt inre tillstånd, vad som pågår i våra huvuden när vi upplever konst, t.ex. dans.

– Modern dans är som musik, man kan förstå genom att känna – inte tänka. Det är helt enkelt ett annat sätt att kommunicera, säger Petra Markgren Wangler som följt Franzén i fyra länder under sju månader.

– Förutom att skildra Helenas vardag och kamp är filmen en reaktion mot det vanliga TV berättandet. Efter alla personporträtt och journalistiska program jag gjort under åren ville jag låta orden vara ett stöd till bilden istället för tvärtom – ett lite ”fuck you” till reality och speakermanus. Och bättre material än en film om en dansande koreograf kan man inte få i knäet, fortsätter Petra Markgren Wangler.

Helena Franzén är en av Sveriges främsta koreografer inom modern dans, med över 70 verk på 20 år. I sina koreografier strävar hon efter att få fram dansarnas personligheter, att de ska bidra med sig själva, inte bara uttolka rörelser. Något som blivit viktigare med åren för koreografen:

– När man är 25 år tror man att livet är oändligt. Nu är jag här, mitt i livet och inser att allt börjar ta slut. Det finns en gräns för vad tiden tål, tiden är utmätt. Då blir det viktigare att få fram det jag verkligen vill säga, berättar Helena Franzén.

– Det är inte heller så viktigt att stå på scen nuförtiden. Det är mer en present man får ibland, menar Helena Franzén.

I filmen IN BETWEEN undervisar Helena Franzén på anrika The Juilliard School i New York och in tvingas också hoppa in för en skadad dansare på en premiär, med extremt kort varsel. Hon har sex dagar på sig för att sätta en koreografi som hon tillbringat månader med att lära ut till andra. Ska hon lyckas i tid? 

”IN BETWEEN  – en film om koreografen Helena Franzén” sänds 9:e januari kl. 20:00 i K Special SVT2.

Koreografen och dansaren Helena Franzén är bosatt i Stockholm och utbildad vid Svenska Balettakademin och Danshögskolans koreografiutbildning.

2014 mottog Helena Franzén Per Ganneviks dansstipendium på en halv miljon kronor. 2011 fick hon Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och sedan 2007 erhåller hon Konstnärsnämndens tio åriga långtidsstipendium.

Petra Markgren Wangler är producent på SVT och har bl.a. gjort
M Special: ”En film om Jenny Wilson” (2013)
M Special: ”Robyn – Don’t Fucking Tell Me What To Do” (2011),
M Special: ”Missy Elliott” (2005)
K Special: ”Madonna – berättelser från Los Angeles” (2001)
Musikbyrån Special: ”Aretha Franklin” (2000)

Kontakt: 0708 84 80 96, petra.markgren.wangler@svt.se,  petra.wangler@gmail.com

Credits:

”IN BETWEEN – en film om koreografen Helena Franzén”
Regi/produktion: Petra Markgren Wangler

Foto: Frida Wendel, fsf
Övrigt foto:  Håkan Jelk (Island /Gnesta), Andreas Idén (Stockholm), Malin Korkeasalo (arkiv/föreställningar), Pier Franceschi (Gnesta), Petra Markgren Wangler (Köpenhamn/New York)
Klippning/grafik/ljuddesign: Pier Franceschi, sfk
Ljudmix: Fredrik Stålne
Colorist: William Tottie
Affisch: Håkan Jelk

Go top