skip to Main Content
Pressinformation 4 november 2014

To Make This Up

PÅ FÄRGFABRIKEN I STOCKHOLM 5-8 MARS 2015

To make this up Av Helena Franzén På bild: Katarina Eriksson, Elizabeta Penkova Foto: Håkan Jelk
To Make This Up. Av Helena Franzén. På bild: Katarina Eriksson, Elizabeta Penkova. Foto: Håkan Jelk

Datum:
Torsdag 5 mars 18.00
Fredag 6 mars 14.00
Lördag 7 mars 14.00
Söndag 8 mars 14.00

Pressbilder

To Make This Up är en duo koreograferad av Helena Franzén till nyskriven musik av Stefan Johansson. Ömtålig och kraftfull rörelsepoesi där två individer konfronterar, ingriper och kommenterar varandra i ett sökande efter delad samstämmighet.

Gränsen mellan vi och dem, dansare och publik löses upp. I det intima scenrummet delar publiken samma rum som dansarna. Med alla sina sinnen får de uppleva den fysiskt kraftfulla dans som kännetecknas av Helena Franzén. De suveräna dansarna Katarina Eriksson och Elisaveta Penkova hänger sig åt detaljerad danskonst i sin känsliga tolkning av koreografin.

Tillsammans med den melodiska popmusiken, specialskriven av Stefan Johansson och den suggestiva ljussättningen av Markus Granqvist utlovas en ultimat visuell liveupplevelse.

”Det lekfulla, utforskande och musikaliska rörelsespråket är utmejslat i minsta detalj och komponerat i en helhet som rymmer en dynamik där både dansens och existensens villkor uppenbaras.”SvD, Anna Ångström

To Make This Up hade urpremiär på Acusticum i Piteå 2013 och visades därefter på Turteatern i Kärrtorp i september och oktober 2013.

Producerad av Magma Dans i samarbete med Turteatern och Artic Dance Circle.

Dansare: Katarina Eriksson, Elizaveta Penkova
Musik: Stefan Johansson
Ljus: Markus Grankvist
Kostym: Karin Bjurström/Alice Fine

Urpremiär: Acusticum, Piteå 2013

Boka din biljett via Färgfabrikens biljettkassa frontdesk@fargfabriken.se. Du får en bekräftelse och betalar när du kommer till föreställningen. Biljetten gäller också som inträde till konsthallens utställningar.

Mer om Färgfabriken


Pressmeddelande november 2014

Meeting You

Premiär Scenkonst Sörmlands konsertsal i Eskilstuna 27 november
Stockholmspremiär på Dansmuseet den 28 januari 2015

Meeting You med Helena Franzén och Ori Flomin, foto Håkan JelkDe två koreograferna och dansarna Helena Franzén och Ori Flomin har skapat en duett som handlar om vänskap och samhörighet – som  de också framför tillsammans. Premiär i Scenkonst Sörmlands konsertsal i Eskilstuna den 27 november och med stockholmspremiär på Dansmuseet den 28 januari 2015.

Det ursprungliga temat i arbetet med föreställningen Meeting You rör sig kring vänskap och samhörighet. Hur uppstår och skapas vänskap? Vad är det för slags dragningskraft hos människan som berör och påverkar oss och vad stannar kvar i vårt medvetande? Hur bygger vi upp vår förståelse för en annan människa?

Helena Franzén och den israeliske koreografen och dansaren Ori Flomin gör en föreställning tillsammans med titelnMeeting You. Helena och Ori Flomin träffades redan på 90-talet i New York, där Ori är bosatt och har sin verksamhet. 2010 var första gången de arbetade tillsammans, då Ori medverkade som dansare i Helenas verkTrigger Point. Våren 2012 påbörjade de sitt samarbete med projektet Meeting You. Under våren och hösten 2014 har de arbetat vidare med verket under residens hos Scenkonst Sörmland på Art Lab i Gnesta. Helena och Ori har just avslutat sista residensperioden i New York där de arbetade två veckor i november som avslutades med en visning på New York Live Arts den 14 november.

Medverkar i projektet gör också musikern Jukka Rintamäki som har ett långt samarbete med Helena Franzén;tillsammans har de skapat hela tio verk.

Premiären äger rum den 27 november i Scenkonst Sörmlands konsertsal i Eskilstuna med efterföljande turné i Sörmland. Stockholmspremiär blir det den 28 januari 2015 på Dansmuseet och föreställningen spelas därefter 29, 30, 31 januari och 1 februari. Mer info kommer.

Koreografi och dans: Helena Franzén, Ori Flomin
Musik: Jukka Rintamäki

Ori Flomin:
 Israelisk koreograf och dansare bosatt i New york. Hans verk har visats i NYC på DTW, Movement Research på Judson Church, PS 122, DNA och i Österrike, Japan och Israel. Ori undervisar både flera kompanier och i skolor som t.ex. P.A.R.T.S (Bryssel), Sasha Waltz Company (Berlin), ImPulsTanz (Wien), The Place (London), DanceCentrum (Stockholm), SUNY Purchase (NY). Ori har b.la. dansat med Stephen Petroniocompany, Neil Greenberg, MolissaFenley, Maria Hassabi, Helena Franzén och Michael Clark. www.oriflomin.com

Helena Franzén: Dansare och koreograf, utbildad vid Balettakademien i Stockholm och Danshögskolans koreografutbildning. Har varit verksam som koreograf och dansare i 25 år och koreograferat över 70 verk. Undervisar regelbundet i teknik och repertoar i Skandinavien och Europa. Har skapat verk för bl a GöteborgsOperans Balett, Skånes Dansteater, Regionteater Väst, Norrdans, MobitaDansco i Tammerfors, DDT Company och Kungliga Operan i Köpenhamn. Mottog Svenska Teaterkritikers Förenings danspris 2011. 2014 tilldelades Helena även Per Ganneviks stipendiet/Konstnärsnämnden.

På bilden: Ori Flomin och Helena Franzén.
Foto Håkan Jelk.


Pressmeddelande oktober 2014

Before I Change My Mind

Premiär på Dansens Hus lilla scen 22 oktober
Spelas 22, 23, 24 och 25 oktober kl 19

_DSC6280 - Version 2En intimt dansad kvartett med specialskriven musik av Jukka Rintamäki. Titeln syftar på ett vacklande tillstånd; på det ögonblicket när vi kan välja många vägar, precis innan vi måste ta det slutgiltiga beslutet: – Jag gör det, innan jag ändrar mig.

Dansarnas ständiga närvaro på scenen skapar struktur och form åt rummet i  ett verk där tematiken är kroppens andning och en fascination över vad kroppen kan skapa genom den egna andningen. Genom att bemästra den egna andningen kan du nå maximal styrka. Med din utandning kan du upprätthålla liv.

Även musiken baseras på andning då ljudbilden består av olika blåsinstrument.  Tillsammans med Jukka Rintamäkis säregna syntvärld skapar dessa komponenter ett eget sound. Jukka Rintamäki är också aktuell med sin nya skiva The Lost Fast One (Kning Disk )som släpps samma dag som premiären den 22 oktober.

Helena inleder med denna föreställning ett nytt samarbete med ljusdesignern Carina Gedeon och kostymören Minna Palmqvist.

Med Before I Change My Mind vill jag väcka frågor kring människans inneboende krafter som ofta är osynliga. I en kaotisk tid och i riktigt trängda situationer har den lilla människan ett inre mod och en oanad kraft som hon kan använda. Verket är en hyllning till den lilla människan och hennes oanade krafter att ge av sig själv. En utandning kan skapa liv!

Medverkande:
koreografi: Helena Franzén
musik: Jukka Rintamäki
dans: Katarina Eriksson (Stockholm), Daniela Bendini (Helsingfors), Annika Hyvärinen (Sverige/Helsingfors), Åsa Lundvik Gustafsson (Stockholm).
ljus: Carina Gedeon
scenografi: Helena Franzén
kostym: Minna Palmqvist
foto och projektioner: Håkan Jelk
producent: Lena Uhlander 

Pressmeddelande september 2013

Dans+musik, musik+dans på Turteatern

Premiär på Turteatern 26 september 2013
Spelas 26 september – 6 oktober 

To make this up, bild 1, fotograf Håkan JelkKoreografen Helena Franzén skapar tillsammans med kompositören och musikern Stefan Johansson och ljusdesignern Markus Granqvist en kväll utöver det vanliga på Turteatern i Stockholm. Premiär 26 september 2013 kl 19. Det blir en kväll med extra allt: Livemusik, livedans, ljus och videoprojektioner. En visuell och musikalisk resa för öga och öra.

Kvällen inleds med stockholmspremiär på det nya verket To Make This Up som dansas av Katarina Eriksson och Elizaveta Penkova. Dansen bär Franzéns tydliga signum, med ett detaljrikt och precist rörelsespråk. Publiken sitter runtomkring spelplatsen och kommer dansarna mycket nära.

Efter paus presenterar Stefan Johansson och Markus Granqvist en ljusdesignad konsert med fyrmannaband och dansöverraskningar av och med Helena Franzén och Cullbergdansaren Agnieszka Dlugoszewska. Stefan Johansson och hans band lovar ett musikaliskt möte mellan elektroniken och det akustiska.

Det är första gången Franzén och Johansson samarbetar.
”- Stefan hade sett flera av mina verk när han kontaktade mig och föreslog ett samarbete. Han menade att våra olika språk skulle kunna berika varandra, säger Helena Franzén. Istället för att låta det stanna vid att beställa musik till ett nytt verk så tände vi på idén att göra något mer, att lägga till en akt där det visuella och det musikaliska har huvudrollen.”


Spelas på Turteatern i Kärrtorp 26 september – 6 oktober 2013.

Medverkande:

Akt 1
Koreografi: Helena Franzén
Dans: Katarina Eriksson, Elizaveta Penkova
Kostym: ALICE FINE/Karin Bjurström
Musik: Stefan Johansson
Ljusdesign och scenbild: Markus Grankvist

Akt 2
Text och Musik: Stefan Johansson
Ljusdesign och scenbild: Markus Grankvist
Medverkande:
Sång – Sofia Härdig
Cello – Aina Bergh
Trummor – Daniel Vegerfors
Diverse – Stefan Johansson
Dans – Helena Franzén och Agnieszka Dlugoszewska

Mer info:
www.turteatern.se
www.helenafranzen.se

Helena Franzén
Dansare och koreograf, utbildad vid Balettakademien i Stockholm och Danshögskolans koreografutbildning. Har varit verksam som koreograf och dansare i 20 år och koreograferat närmare 70 verk. Undervisar regelbundet i teknik och repertoar i Skandinavien och Europa. Har skapat verk för bl a GöteborgsOperans Balett, Skånes Dansteater, Regionteater Väst, Norrdans, Mobita Dansco i Tammerfors, DDT Company och Kungliga Operan i Köpenhamn. Mottog Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2011.
Stefan Johansson
Verksam som ljuddesigner och kompositör sedan 2005. Har skrivit musik till uppsättningar på Östgötateatern, Fria Teatern, Orionteatern TUR-teatern, Scenkonst Sörmland m fl. Utbildad i ljuddesign för teater och scenkonst, Stockholms Dramatiska högskola.
Markus Granqvist
Utbildad på Dramatiska institutet. Mångårig erfarenhet av ljusdesign vid bland annat Malmöoperan, Norrlandsoperan, Dansens Hus i Oslo, Turteatern och Fria teatern. Är också verksam som scenograf.

På bilden: Katarina Eriksson, Elizaveta Penkova
Foto: Håkan Jelk

Dansföreställningen To Make This Up turnerar med ett annat dansarteam i norra Sverige, Finland och Norge under perioden 7 sep-9 okt. Arrangör för den nordiska turnén är DansiNord och det nordiska projektet Artic Dance Circle.

 

Back To Top