Helena Franzén är dansare och koreograf och har varit verksam i över 25 år. Efter utbildningen på Balettakademien och koreografutbildningen på Danshögskolan i Stockholm har hon skapat över 70 verk. Hon har turnerat i Skandinavien, USA, Sydamerika och i Baltikum.

I sitt arbete är Helena Franzén hängiven sitt detaljerade rörelsespråk som är laddat med intrikata flöden, gränslösa variationer, explosivitet och poetisk närvaro. Återkommande teman i hennes konstnärsskap är fysiska funktioner, anatomiska strukturer och musikaliska förlopp.

Sedan flertalet år har Helena ett betydelsefullt samarbete med dansarna Katarina Eriksson, Annika Hyvärinen, Åsa Lundvik Gustafson, Liza Penkova  som med sitt konstnärskap förvaltar Helenas rörelsematerial. Hennes dansare äger alla en övertygad integritet och självklar närvaro.

Sedan 2005 har Helena ett pågående samarbete med kompositören Jukka Rintamäki. Samarbetet inleddes med uppdraget av Kungliga Operan i Köpenhamn och sedan dess har de skapat över femton verk tillsammans. För varje verk söker de ett nytt sound som bygger upp ett särskilt musikaliskt landskap där rörelsen och musiken spelar på samma villkor. Många av verken består av live musik och instrumenteringen har en stor variation och kan bestå av piano, cello, tuba tillsammans med elektroniska ljud.

Helena Franzén har gjort uppdrag för bland annat Skånes Dansteater, Norrdans, Danish Dance Theater, Köpenhamn, Mobita Dansco, Tammerfors, The EDge company, London och Göteborgs operans Danskompani.

Helena är en eftertraktad lärare och undervisar regelbundet teknikklasser på Balettakademien, Svenska Balettskolan, DOCH och Danscentrum i Stockholm. Hon ger också repertoar och workshops för kompanier i Europa och Skandinavien.

2007 tilldelades Helena Franzén ett tioårigt konstnärsstipendium av Konstnärsnämnden. 2011 mottog hon Stockholms stads kulturstipendium och Svenska Teaterkritikers Förenings danspris med motiveringen: 
”Under mer än två decennier har Helena Franzén utforskat och koncentrerat sitt koreografiska uttryck. Envetet och med rörelsen i centrum har hon finputsat och renodlat sitt språk tillsammans med dansarna. Det senaste året har vi kunnat ta del av hennes känsla för tid, rörelse och rum i flera nya verk som visat att hon behärskar såväl stora som mindre scener. Helena Franzén stöper om det välbekanta och leder oss ut på ny och osäker mark. De musikaliska samarbetena med Jukka Rintamäki, Jenny Wilson och Daniel Fagerström känns självklara; musiken är en integrerad beståndsdel i hennes universum.”

2014 tilldelades hon Ganneviks stipendium, Konstnärsnämnden med motiveringen:
” En koreograf vars konstnärskap framstod som stringent och moget redan i början.  Hon har sedan kompromisslöst och konsekvent undersökt dansens oändliga rörelsemöjligheter i tätt samarbete med musiken. Hon är en danskonstnär som genom sin egen extrema fysiska kontroll, tillsammans med sina dansare skapar den artikulerade kroppens poesi.

Go top