Skip to content
Alt text:
Alt text:

Before I change my mind

Helena Franzéns koreografiska arbete förhåller sig till begrepp som existens, tid, rum och kausalitet. I solot Tremolo, fortsätter hon sitt arbete utifrån temat om den egna kroppens andning. Dynamiska förlopp, musikalitet, vibrerande intensitet och stillhet ställs i fokus. Genom att bemästra den egna andningen kan du nå maximal styrka. Med din andning kan du skapa liv.

Helena Franzén har ett pågående samarbete med musikern och kompositören Jukka Rintamäki och under tio års tid har de skapat över femton verk. Solot Tremolo byggs upp av Jukka Rintamäkis säregna syntvärld där ett alldeles eget landskap av ljud och rörelse får växa fram.

”Jag vänder mig om och tittar bakåt. Mellan skogen och mig ligger snötungan och skvallrar om mina steg som skvallrar om något annat. Vad kan jag inte riktigt få grepp om. Dig, dig skulle det kunna vara.” Josefine Klougart, dansk författare och poet.

Before I change my mind är tveklöst ett av Helena Franzéns främsta, mest sammanhållna och medryckande verk.” ”Helena Franzéns nya koreografi Before I change my mind på Dansens hus påminner mig återigen om språkets otillräcklighet i mötet med det renodlade, fysiska medvetande och kroppens rörliga intelligens.”
Örjan Abrahamsson, DN

Och så har vi Helena Franzén, en koreograf som låter rörelsen och den dansande kroppens möjligheter mogna likt ett gott vin.”
”Mitt i steget, mitt i andetaget, mitt i något som pågår och aldrig stannar av – här vill jag vara! Försatt i ett tillstånd av koncentration, som får den egna kroppen att förnimma hur dansarna väljer väg i det pendlande flödet.
Anna Ångström, SvD

Ömsint medryckande rörelser får publiken i gungning.” ”Helena Franzéns nya koreografi Before I change my mind på Dansens hus påminner mig återigen om språkets otillräcklighet i mötet med det renodlade, fysiska medvetande och kroppens rörliga intelligens.
Thomas Olsson, nummer.se

Jag går hem med upplevelsen av någonting vackert, en inre skönhet som följer med mig.”
Malin Ståhl, Danstidningen

Urpremiär på Dansens Hus 22 oktober 2014
På turné med Riksteatearn våren 2016

Koreografi: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Ljus: Carina Gedeon
Scenografi: Helena Franzén
Kostym: Minna Palmqvist
Dans (2016): Åsa Lundvik Gustafson, Moa Westerlund, Maria Nurmela och Martha Galvez Moncasi.
Dans (2014): Katarina Eriksson (Stockholm), Daniela Bendini (Helsingfors), Annika Hyvärinen (Sverige/Helsingfors), Åsa Lundvik Gustafsson (Stockholm).
Musiker: Anton Svanberg

Föreställningslängd: ca 6o min

Turnéplan 2016
Falköpings Stadsteater 15 mars
Lunds Stadsteater 21 mars
Uppsala Konsert & Kongress 30 mars
Sundsvall, Tonhallen 13 april
Falun, Kulturhuset 18 april
Härnösands Teater 26 april
Nacka, Dieselverkstaden 28 april

Se inslag i STV Kulturnyheterna, 23 okt 2014: Dans som håller andan

Before I Change My Mind

Back To Top