Alt text:

Urpremiär på Dansens Hus 22 oktober 2014
På turné med Riksteatearn våren 2016

En intimt dansad kvartett med specialskriven musik av Jukka Rintamäki. Titeln syftar på ett vacklande tillstånd; på det ögonblicket när vi kan välja många vägar, precis innan vi måste ta det slutgiltiga beslutet:- Jag gör det, innan jag ändrar mig.

Dansarnas ständiga närvaro på scenen skapar struktur och form åt rummet i ett verk där tematiken är kroppens andning och en fascination över vad kroppen kan skapa genom den egna andningen. Genom att bemästra den egna andningen kan du nå maximal styrka. Med din utandning kan du upprätthålla liv.

Även musiken baseras på andning då ljudbilden består av olika blåsinstrument. Tillsammans med Jukka Rintamäkis säregna syntvärld skapar dessa komponenter ett eget sound. Jukka Rintamäki är också aktuell med sin nya skiva The Lost Fast One (Kning Disk )som släpps samma dag som premiären den 22 oktober.

Helena inleder med denna föreställning ett nytt samarbete med ljusdesignern Carina Gedeon och kostymören Minna Palmqvist.

-Med Before I Change My Mind vill jag väcka frågor kring människans inneboende krafter som ofta är osynliga. I en kaotisk tid och i riktigt trängda situationer har den lilla människan ett inre mod och en oanad kraft som hon kan använda. Verket är en hyllning till den lilla människan och hennes oanade krafter att ge av sig själv. En utandning kan skapa liv!

Turnéplan 2016
Falköpings Stadsteater 15 mars
Lunds Stadsteater 21 mars
Uppsala Konsert & Kongress 30 mars
Sundsvall, Tonhallen 13 april
Falun, Kulturhuset 18 april
Härnösands Teater 26 april
Nacka, Dieselverkstaden 28 april

Koreografi: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Ljus: Carina Gedeon
Scenografi: Helena Franzén
Kostym: Minna Palmqvist
Dans (2016): Åsa Lundvik Gustafson, Moa Westerlund, Maria Nurmela och Martha Galvez Moncasi.
Dans (2014): Katarina Eriksson (Stockholm), Daniela Bendini (Helsingfors), Annika Hyvärinen (Sverige/Helsingfors), Åsa Lundvik Gustafsson (Stockholm).
Musiker: Anton Svanberg

Föreställningslängd: ca 6o min

Se inslag i STV Kulturnyheterna, 23 okt 2014: Dans som håller andan

Så här skrev recensenterna:

"Before I change my mind är tveklöst ett av Helena Franzéns främsta, mest sammanhållna och medryckande verk."  "Helena Franzéns nya koreografi  Before I change my mind på Dansens hus påminner mig återigen om språkets otillräcklighet i mötet med det renodlade, fysiska medvetande och kroppens rörliga intelligens. Örjan Abrahamsson, DN

"Och så har vi Helena Franzén, en koreograf som låter rörelsen och den dansande kroppens möjligheter mogna likt ett gott vin."  "Mitt i steget, mitt i andetaget, mitt i något som pågår och aldrig stannar av – här vill jag vara! Försatt i ett tillstånd av koncentration, som får den egna kroppen att förnimma hur dansarna väljer väg i det pendlande flödet." Anna Ångström, SvD

"Ömsint medryckande rörelser får publiken i gungning."  "Helena Franzéns nya koreografi Before I change my mind på Dansens hus påminner mig återigen om språkets otillräcklighet i mötet med det renodlade, fysiska medvetande och kroppens rörliga intelligens." Thomas Olsson, nummer.se

"Jag går hem med upplevelsen av någonting vackert, en inre skönhet som följer med mig." Malin Ståhl, Danstidningen


Go top