skip to Main Content

Reverberate

Ett nytt solo och film!

Helena Franzén blev efter en utlysning utvald att arbeta fram ett konstnärligt verk i samband med utställningen av koreografen Noa Eshkol ”Rules Theory and Passion” på Norrköping konstmuseum. Det är den första större retrospektiva utställningen i Norden med verk av Noa Eshkol (1924-2007). Utställningen omfattar Noa Eshkols hela liv och samlade produktion; hennes forskning, teoriutveckling, studier av språkförståelse, textilkonst och rörelsenotation. Samarbetet syftar till att ge publiken/ barn och unga en fördjupad förståelse för konsten genom dans och rörelse.

Helena Franzén kopplar samman sitt eget koreografiska arbete med Noa Eshkol som också dedikerat sig åt kroppen som det yttersta uttrycket, som rörelsens budbärare. I deras dans är det avskalade uttrycket, det icke hierarkiska och passionen för rörelse som språk som kopplar dem samman.

I varje dans vill jag hylla det ogripbara, det som inte går att förklara men som berör- en slags hypnotisk enkelhet…Jag ser mig själv som en kroppens budbärare och allt den kan uttrycka. Just detta att kroppen är det yttersta uttrycksmedlet kopplar mig samman med Noa Eshkols koreografiska arbete. Det känns betydelsefullt att få vara en del av utställningen på Norrköpings konstmuseum med denna inspirerande danskonstnär. Liksom Noa Eshkol vill jag hävda att allt hör samman; dansen, konsten, livet. Tillsammans delar vi the passion for movements. /Helena Franzén.

Läs om Noa Eshkol här!

Helena kommer att framträda i utställningen vid 13 tillfällen och i samband med föreställningarna ger hon också rörelseworkshops vid ett antal tillfällen för besökare på museet.

Till utställningen har Håkan Jelk också skapat konstobjektetet Dansfunten som finns att se i utställningen under hela perioden på Norrköpings Konstmuseum.

Premiär 26 mars 2022
Visas offentligt på Norrköpings Konstmuseum vid 11 tillfällen under perioden 26 mars – 1 oktober 2022
21 april kl 14.30
maj kl 13.00 & 14.00
4 maj kl 13.00 & 14.00
20 aug kl 13.00 & 14.00
27 aug kl 13.00 och 14.00.

Projektet Dansa med Noa genomförs i samverkan med: Dans i Öst/Region Östergötland, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige.

Med stöd av: Kulturrådet

Foto: Håkan Jelk

Kontakt
Håkan Jelk
producent@helenafranzen.se
+46 70 796 66 95

Reverberate – trailer

Film i utställningen

Reverberate På bild: Helena Franzén Norrköpings Konstmuseum Foto: Håkan Jelk

Reverberate På bild: Helena Franzén Norrköpings Konstmuseum Foto: Håkan Jelk

Reverberate På bild: Helena Franzén Norrköpings Konstmuseum Foto: Håkan Jelk

Reverberate På bild: Helena Franzén Norrköpings Konstmuseum Foto: Håkan Jelk

Back To Top