skip to Main Content

Foto: Håkan Larsson

Mirage

MIRAGE är en dansföreställning som utforskar människans komplicerade relation till naturen. Föreställningen tar sin utgångspunkt i det faktum att vi har förbrukat och förstört naturens resurser under en lång tid, utan att ta hänsyn till konsekvenserna. Men nu står vi inför en ny verklighet där klimatförändringarna hotar vår existens, och föreställningen undersöker individens ansvar kontra det kollektiva.

I MIRAGE skildras osäkerhet, maktlöshet och skuldkänslor som uppstår när vi försöker ta ansvar för vår planet och närma oss naturen på nya sätt. Föreställningen utforskar även känslan av att vi saknar möjlighet att påverka och frågan om våra ansträngningar verkligen gör någon skillnad.

Tillsammans skapar dansarna och musiken en atmosfär som leder publiken genom olika känslor, erfarenheter och upplevelser. Genom föreställningens koreografi, musik och rum utforskar MIRAGE på ett känslomässigt plan, människans relation till naturen och vikten av att ta ansvar för våra handlingar.

MIRAGE är en uppmaning till återkoppling, reflektion och handling – en påminnelse om att vår planet är sårbar och att det är vår gemensamma uppgift att ta hand om den.

I verket MIRAGE återvänder Helena Franzén till sin stora inspirationskälla naturen genom sin omisskänneliga rörelsekonst. Här finns de talande växterna, de dansande kropparna och hänförelsen över naturen och dess inre liv.

– I naturen upplever jag att jag är en biologisk varelse. Jag är en del av dessa olika livsformer, dess cykler, texturer, upprepningar och mönster. Jag får vara en del av något tidlöst, något organiskt. Jag får finnas till av nödvändighet, säger Helena Franzén och fortsätter:

– Jag tänker på att vi människor inte bara är beroende av allt liv som naturen ger oss i form av jord, luft, vatten och som gör att vi kan existera. Jag vill också kunna ge något tillbaka till naturen, genom att dela med mig av min dans och visa på poesin och dess nödvändiga varande.

Franzéns fenomenala fokus på kroppens rörelse både i rummets rymd och i mikrodetalj gör Mirage hela tiden lågmäld och superintensivt i ett och samma ögonblick.
Vackert, sorgligt, väckande både känsla och tanke.
DN, Maina Arvas

Hägring eller inte – ett hopp föds trots allt. Koreografin spelar en omsorg om detaljerna, med fyra fina dansare och en cellist formar koreografen Helena Franzén ett associativt verk om vår existens. Här finns såväl skräckbilder av mänsklig oförmåga som tätt samspel. Jennifer Wallén utstrålar en energi som går rätt genom rummet, hennes starka låga tänder en kil av ljus som sprids.
SVD, Anna Ångström

Koreografi: Helena Franzén
Dansare: Janne Marja-aho, Jennifer Wallén, Joseba Yerro Izaguirre, Kaho Yaganisawa
Musik: Emma Augustsson
Kostym: Anna-Sara Dåvik
Scenografi, ljus: Håkan Jelk

Med stöd av Kulturrådet, Stockholm stads kulturförvaltning

Premiär 12 oktober 2023
Spelas 12-14 okt
Dansens Hus / Elverket, Stockholm

Trailer Mirage

Recensioner

Recension DN 14 okt 2023
Recension SvD 14 okt 2023
Back To Top