skip to Main Content

TRIA - trio

Urpremiär 14 november på Gävle Teater

Tria är en helaftons dansföreställning som har sin utgångspunkt från ett soloarbete som Helena Franzén skapade till sig själv våren 2020. Solot blir en trio och överförs och tolkas av två unga dansare, Emilia Fridholm och Jenny Jonsson, som nyligen gått ut från Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm.

Helena Franzén dansar själv sitt nya solo och bjuder in två unga dansare som hon mötte på Kungliga Svenska balettskolan 2019 i det nya verket TRIA. I arbetet med Tria prövar Helena Franzén sin egen överföringsprocess och värdesätter alla de nya möten som uppstår med den yngre generationen av dansare.

Tria skapas med utgångspunkt från företeelsen om vår förmåga att uppfatta och tolka varandra kroppsligen. Vad är det som är avgörande för vad vi uppfattar hos varandra? Under föreställningen utvecklar sig en slags viskningslek, nyanser och förskjutningar uppstår kring hur dansarna tolkar varandra och förvandlas ständigt. Kroppen är deras gemensamma språk och ur deras olika erfarenheter växer nya beskrivningar fram.

Helena Franzén fortsätter fördjupa sitt samarbete med musikern och kompositören Jukka Rintamäki som här skapar på sitt alldeles speciella sätt ett rytmiskt landskap fullt av stråkar. Fotografen och filmaren Håkan Jelk fyller scenrummet av flödande projektioner, fyllda av dynamiska fenomen där olika naturlandskap skapar skiftande tillstånd.

 

Urpremiär 14 nov 2020 Gävle teater

Koreografi Helena Franzén
Dans: Helena Franzén, Emilia Fridholm, Jenny Jonsson
Musik: Jukka Rintamäki
Scenrum, video & ljus: Håkan Jelk

Längd: ca 55 min

I samarbete med Region Gävleborg och DansPlats Skog/PHIDR.
Med stöd av Statens kulturråd

Back To Top